ЦЕЛУЛИТ 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Какво е целулит?

  Целулитът е медицински термин, с който се означава остро възпаление на съединителната тъкан на кожата. Освен  това възпалително заболяване  на кожата, терминът целулит описва и състояние на кожата, при което тя има вид на портокалова кора.Тези тръпчинки са в резултат  на уголемените мастни клетки разположени в слоя под кожата, и задържаната вода между тях. При напълняване мастните клетки (адипоцитите)  се изпълват с мастни капки и увеличават обема си. Силно раздутите адипоцити избутват кожата нагоре, докато снопчетата колаген и еластин на хиподермата(подкожният слой), дърпат кожната повърхност надолу. Видимият резултат е портокалова кожа, ефектът в дълбочина на кожата е задръжка на течности в хиподермата, нарушено кръвообращение в кожата, лош лимфен дренаж, образува се допълнително съединителна тъкан между мастните клетки, и целулита постепенно с времето става фиброзен и болезнен. Той не се повлиява от диети и спорт, обмяната в тези зони е силно понижена. Целулита има три степени в зависимост от тежестта на проблема:

  • първа степен -  при нея целулита още не е видим на повърхността на кожата ,но в подкожната тъкан има специфичните изменения като забавена обмяна, лошо оросяване и задържане на течности в тъканта.
  • втора степен - кожата  в целулитната зона изглежда бледа, има намалена еластичност  и е студена
  • трета степен - целулита е видим с портокалов вид на кожата                                                                                                                                                                                                                   Какво причинява целулит?
  • хормони - Целулитът е много по-често срещан при жените, отколкото при мъжете.Причината е в анатомични различия в структурата на кожата при двата пола- при мъжете кожата е по- дебела, с повече колаген и еластин в подкожния слой. Друга причина са хормоните, като тези при жените водят до задържане на повече течности в тъканите и забавяне на метаболизма в мастните депа.
  • генетични фактори - те могат да определят някои условия за появата на целулит като бавен метаболизъм, недостатъчност в кръвообращението и недобро оросяване на крайниците, специфично натрупване на повече мастни клетки в определени зони като бедра, седалище, талия
  • начин на хранене - консумацията на много мазнини, въглехидрати, сол и твърде малко храни съдържащи влакнини е предпоставка за появата на целулит
  • начин на живот - пушенето, заседналият начин на живот, работа която изисква дълго стоене  в едно положение - право или седнало също допринасят за поява на целулит
  • облекло - много стегнати еластични дрехи, които спират притока на кръв към кожата

       Как  може да бъде предотвратена появата на целулит?

  На първо място е хранителен режим богат на плодове и зеленчуци и беден на мазнини и въглехидрати. Двигателната активност е също от значение, като бързо вървене, бягане, плуване, както и избягване на често носене на много стегнати панталони и тесни високи ботуши.

         Как се лекува целулит?

  • прилагане локално на гелове съдържащи активни съставки повлияващи целулита - кофеин, който дренира тъканите, растителни екстракти повлияващи обмяната в тъканите ( гуарана, алое вера, зелен чай и др.), колаген .
  • спазване на хранителен режим и физическа активност
  • хранителни добавки
  • кавитация
  • LPG
  • мезотерапия
  • колаген-мезотерапия

   

   

  РАБОТНО ВРЕМЕ

  от понеделник до петък

  от 10:30 до 18:00 ч.

  събота / неделя: почивен ден

  © 2012 MD Djorova All Rights Reserved

  design: