• Акне
  • Акне

Акне

Акне е възпалително заболяване на космено- мастния фоликул , засягащо предимно кожата на лицето, гърба, гърдите и раменете. Водещи фактори за появата на акне са генетична предиспозиция, хормонални промени, промяна във функцията на мастните жлези- повишена себумна секреция. Клинична картина при акне е поява на първични кожни невъзпалени лезии-комедони (затворени и отворени), от тях се развиват възпалени лезии-папули (възелчета), пустули (гнойно мехурче, гнойна пъпка), кисти (големи подутини, изпълнени с гной) и нодули (възпалени подутини, болезнени при допир). Проявява се по време на пуберитета в различна форма и степен, като обикновено заглъхва около 20 годишнавъзраст. Съществуват много скали за определяне степените на акне. Една от най-приложимите в практиката е:

•лека - има малко комедони, пъпки липсват или са малко, възелчета и кисти няма, възли и възпаление - няма, няма и белези.
•умерена - има много комедони, пъпки-от малко до много, възелчета и кисти липсват или са малко, възли няма, има изразено възпаление, няма белези.
•тежка - има много комедони, пъпки, възелчета и кисти, възли-липсват или са малко, възпалението е силно и има белези.
•много тежка - има много комедони, възелчета и кисти, има дълбоки възли от малко до много, силно възпаление и дълбоки белези.
Клинични форми на акне:

•Acne mechanica - нерядко срещан проблем най-често при млади жени, резултат от разчопляне и изстискване на лезии при съществуващо акне или на комедони.
•Acne cosmetica (козметично акне) - появяват се в резултат от използването на козметични и локални лекарствени средства, съдържащи "плътни" мазнини, или безразборното прилагане на разнообразни козметични препарати.
•Професионално акне - Някои мъже продължават да страдат от акне и в зряла възраст поради това, че работят с масла, катрани и други вещества. Тази форма на акне обикновено лесно се диагностицира, защото то се проявява на местата, изложени на неблагоприятното влияние на химикалите.
•Acne adultorum - настъпва след 20-25 годишна възраст, или по-късно.Има две форми на заболяването-акне, което се е появило в обичайна възраст, но не е лекувано достатъчнои продължава развитието си или се появява отново, предизвикано от външни или вътрешни фактори (хормонални, приемане на лекарства, продължително прилагани комедогенно действащи козметични препарати или лекарствени средства).
Терапията е според причините за появата на акне и степента на тежест. Прилагат се локални лекарства като локални антибиотици, локални ретиноиди, както и вътрешно приемани лекарства. За съжаление, медикаментозното лечението на акне изисква огромно търпение, тъй като често не дава видимо подобре­ние през първите 6 до 8 седмици. Важно е терапията да не се прекъсва. След последователно и редовно лечение, в по­вечето случаи, състоянието се подобрява с 20% на месец. Терапията се назначава задължително от лекар специалист поради страничните ефекти на повечето лекарства.

Нов метод за лечение на акне е терапията Acleara, като самостоятелен метод за лечение или като съпътстваща терапия, заедно с лекарства и медицинска козметика. Аклеара дава бърз и видим ефект - след процедурата кожата е спокойна и чиста, зачервяванията са редуцирани, пъпките завяхват и изчезват. Други важни предимства на терапията Аклеара са високата степен на хигиена и удобство - не се прилагат упойки или замразяващи гелове. Процедурите са бързи, необходими са около 30 минути за терапия на цялото лице. Резултатите са стегнати пори на кожата, изчистени от мастни натрупвания, мъртви клетки и бактерии.

 

РАБОТНО ВРЕМЕ

от понеделник до петък

от 10:30 до 18:00 ч.

събота / неделя: почивен ден

© 2012 MD Djorova All Rights Reserved

design: